И през 2017 г. цените на потребителските стоки и услуги

...
 И през 2017 г. цените на потребителските стоки и услуги
Коментари Харесай

Цените в България остават най-ниски в ЕС за поредна година

 И през 2017 година цените на потребителските артикули и услуги са били най-ниски в България спрямо останалите страни от Европейския съюз, запазвайки се на 48% от междинното за целия съюз. Това демонстрират последните данни на Евростат, оповестени в сряда.
През 2016 година страната още веднъж бе на последно място, както и единствената, в която цените са били наполовината от междинните за Европейски Съюз.

Като цяло България е и измежду трите страни с най-ниски цени по четири от общо 6-е категории. На последно място в Европейски Съюз сме в категориите Алкохолни питиета и тютюневи произведения (56% от междинното за ЕС), Облекла (80%), както и Ресторанти и хотели (45%), а в категорията Храни и неалкохолни питиета (73%) преди нас са само Полша и Румъния.

По отношение на останалите две категории цените за Лични транспортни средства в България са на 86% от междинното за Европейски Съюз, а за потребителска електроника - 93%.

 

В рамките на целия Европейски Съюз през предходната година нивата на цените за потребителските артикули и услуги се разграничават доста, ставя ясно още от данните на Евростат.

Най-високи са били цените в Дания (142% от междинното за ЕС), следвана от Люксембург (127%), Ирландия (125%), Швеция (125%), Финландия (122%) и Обединеното кралство (117%). 

В Румъния и Полша нивото на цените е малко над 50% от междинното за Европейски Съюз. 

От данните ясно се вижда, че ценовите нива на потребителските артикули и услуги в Европейски Съюз се разграничават с съвсем една трета от най-евтината до най-скъпата страна членка на съюза.

Най-високи са нивата на цените на храните в Дания, до момента в който най-ниски са Полша и Румъния през предходната година. За сравнима кошница с храни и безалкохолни питиета в Европейски Съюз повече от два пъти е разликата сред най-скъпата и най-евтината страна. Ценовите нива варират от 62% от междинното за Европейски Съюз в Румъния и 65% в Полша до 150% от междинното в Дания, следвана от Швеция (125%), Австрия (125%), Люксембург (123%), Финландия (118%), Ирландия (117%), Белгия (112%), Франция (112%) и Италия (112%).

Алкохолът и тютюнът са най-скъпи в Ирландия и Англия

Равнищата на цените на алкохолните питиета и тютюневите произведения демонстрират обилни разлики сред страните членки на Европейски Съюз. Най-ниското ниво на цените през 2017 година след България се вижда в Румъния (69%) и Унгария (70%). Най-високите ценови нива пък са били следени в Ирландия (174%) и в Обединеното кралство (157%). На идващите места се подреждат трите северни страни членки на Европейски Съюз – Финландия (139%), Швеция (127%) и Дания (123%). Важно е обаче да се означи, че тези огромни разлики в цените се дължат най-много на разликите при облагането на алкохола и тютюна.

Ресторантите и хотелите са над 3 пъти по-скъпи в Дания, в сравнение с в България

Ресторантите и хотелите са друга категория, в която се следят огромни разлики в ценовите нива. Докато в България нивата на цените са 60%, или под междинното равнище за Европейски Съюз, в Румъния и Чехия нивата на цените са надлежно 53% и 60% от междинното, а за съпоставяне в Дания – 151% от междинното.

По-малки са разликите при потребителската техника, персоналните транспортни средства и облеклата

При потребителската електроника нивата на цените варират от 86% от междинното равнище за Европейски Съюз в Ирландия до 110% в Дания и Франция. Облеклото е друга група артикули, която демонстрира по-слаби разлики сред страните членки – от 80% от междинното за Европейски Съюз в България до 134% в Швеция. При персоналните транспортни средства ценовите нива са от 81% от междинното за Европейски Съюз в Словакия до 111% във Финландия, Ирландия и Португалия. 
По публикацията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР